Resim Sanatı

 RESİM NEDİR?

      Sanat denilince ilk akla gelenlerden birisidir resim. Geçmiş tarihlerden itibaren, gerek iletişim için, gerek görsel heyecan ve estetik için kullanılmış olup, tarih perdelerinin aralanmasında oldukça önemli olan resim, kesin bir bilgi içermemekle birlikte 30 bin yıllık oldukları varsayılan, 1994 yılında Fransa'nın Vallon-Pont-d'Arc bölgesinde yer alan ve adını mağarayı keşfeden Jean-Marie Chauvet'den alan Chauvet Mağarası'nda keşfedilmiştir. Tarihi boyutunu sonraki yayınlarda daha detaylı inceleyeceğiz. 



     Sözlük anlamı olarak; varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimidir. Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.


Resim türleri

Konusuna ve kullanılan malzemelere göre resim sanatının farklı türleri bulunmaktadır. 

Konusuna göre resim türleri

  • Natürmort(cansız doğa resimleri)
  • Peyzaj(manzara )
  • Portre(bireylerin dış görünüşü işleyen )
  • Enteriyör (bina içi resim )
  • Soyut resim(gerçek üstü betimlemeler)
  • Figür


Malzemesine göre resim türleri

  • Sulu boya
  • Yağlı Boya
  • Guaj
  • Pastel
  • Fresko (renkli duvar resimleri)
  • Temperra (yumurta, bal kullanılan resimler)


1)NATÜRMORT

Konusu, meyve, çiçek, sebze gibi şeyler, cansız varlıklar ve nesneler olan resim türüdür. Fransızca: Nature morte, "ölü doğa" anlamına gelmektedir. İlk çıkış dönemi 14. y.y olarak bilinen natürmort tekniği oldukça sık kullanılan bir resim tekniğidir. 

                     Fede Galizia, Natürmort


2) PEYZAJ 

Dağlar, ovalar, ağaçlar, nehirler ve ormanları içeren manzaraları betimler. Peyzaj resminde gökyüzü vazgeçilmez bir unsur olarak yer alır. Peyzaj, 15. yüzyıl başlarında Avrupa resim sanatında, daha çok dinsel konulu temalarla ortaya çıkmıştır.

                     Pieter Brueghel, Hasat, 1565

3)PORTE 

Portre, resim, fotoğraf, heykel gibi sanatlarda kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Ünlü ressamlardan amatör sanatçılara kadar portre çalışması sık sık tercih edilip, hemen her yerde karşımıza çıkabilmektedir. Basit bir evin duvarında ya da bir müzenin ihtişamlı gölgesinde görmemiz oldukça mümkündür. 


Leonardo da vinci - Mona Lisa 1503-1507 / 1519





4)ENTERİYOR 

İç mekan çizimleridiriç mekânları ve bu mekânlardaki yaşam biçimlerini konu alır. 





5) SOYUT RESİM

Renk ve biçimlerin, herhangi bir temsili olmayan ya da öznel kullanımıyla ortaya çıkan sanata verilen isimdir. Rus Ressam Vasili Kandinsky, eserlerinde doğayı taklit etmeyi bırakarak, sanatın gündelik yaşamın ötesinde olduğunu savunmuştur. 

Vasili Kandinsky



6) FİGÜR

Varlıkların resimde yer alan görüntüsü ya da yontuda biçimidir. Bir tablodaki figürler denildiğinde, o tablodaki insan ve hayvan resimleri anlaşılır. Figür genel olarak insan ya da hayvanin bütün vücudunu gösteren resimdir. Bunlar, ya normal insan ve hayvan büyüklüğünde olur ya da bunlardan büyük ve küçük olur. hiçbir elbise ve kumaş parçasi ile örtülmemiş olan ve bütün vücudun göründüğü resme çiplak figür elbise giyilmiş olarak yapilan figürlere giyimli figür denir.
















Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salvador Dali

Tarih kokan 10 ünlü heykel