Tarih kokan 10 ünlü heykel

 

      Tarihin izlerini taşıyan en önemli eserlerden birisi şühpesiz heykellerdir. Günümüzde bile arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkmaya devam eden heykeller, insanların tarihin tozlu ve karanlık raflarına ışık tutmasında oldukça önemli rol oynamaktadır. Tarih kokan 10 ünlü eseri gelin birlikte inceleyelim. 



1) Nefertiti büstü


   Berlin Mısır Müzesi koleksiyonundan bir parça. Kireç taşı ve sıva ile yapılan heykel, 48 santimetre yüksekliğinde ve 20 kg ağırlığındadır.  Bir Alman arkeoloji ekibi tarafından 1912 tarihinde, Thutmose' nin atölyesinde keşfedildi. Nefertiti, Mısır'ın 18. Hanedanlığından Mısır firevunu Akhenaten'in  M.Ö 14. yüzyıldaki büyük kraliyet karısı idi. Nefertiti, aynı zamanda 'güzel olan ortaya çıktı' anlamına gelmektedir. 


2) White Negress


    Ünlü heykeltıraş Constantin Brancusi tarafından 1928 yılında yapıldı. Sanatçı büyük bir sergi olan 1922 Koloni Sergisi'ni ziyaret ettiği sırada Afrika kökenli bir kadın dikkatini çekti ve gözlemledi. Konu sadece dudaklar, saç ve uzun cilt yapısı olarak betimlendi. Brancusi, açık renkli malzemelerle siyah bir cismin paradoksunu sundu. Eser ABD'de bulunan en büyük sanat müzesi olan, Philadelphia Museum of Art'ta sergilenmektedir. 



3) Pieta



      Michelangelo'nun 23 yaşında, bir sipariş üzerine yaptığı ve üzerinde adının bulunduğu tek heykeldir. Kucağında ölü İsa'yı tutan Meryem'i simgelemektedir. 1498-1499 yılları arasında yapılmıştır. 174x195 ebatlarında olan heykel, Aziz Petrus Bazilikası'nda sergilenmektedir.


4) Musa' nın Hükmü 


    Yine Michelangelo tarafından ortaya konulan, II. Julius'un mezarının merkezinde yer alan ana heykeldir. Hz. Musa'yı tasvir eden eser insanüstü büyüklüğe sahiptir. Heykelin sağında ve solunda dışa dönüklüğü ve içe dönüklüğü temsil eden 2 heykel bulunmaktadır. Eser; Roma, İtalya'da bir kilise olan San Pietro in Vincoli'de bulunmaktadır. 

5) Düşünen Adam


   Paris, Fransa'da yer alan Rodin Müzesi'nde sergilenmekte olan Düşünen Adam heykeli, 1882 yılında Auguste Rodin tarafından yapılmıştır. Hemen hemen her insanın bildiği bu eser, dünyanın en ünlü heykellerinden biridir. Felsefi düşünceyi anlatan bir simge olduğu söylenir. Rodin heykelin ilk bronz dökümünü 1904 yılında yapmıştır. Dünyanın pek çok yerinde kopyası bulunan eser, Türkiye'de 1951 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde bulunan hastalar tarafından yapılmıştır. Hastanenin bahçesinde bulunan eser akıl hastalıklarının sembolü haline gelmiştir. 



6) Perseus ve Medusa’nın Başı 



   Derin bir hikayesi bulunan heykel, Benvenuto Cellini tarafında, 1545- 1554 yılları arasında Floransa'da yapılmıştır. Heykel ilk yapıldığı yer olan Piazza della Signoria'da bulunur. Heykelin konusu isminden de gayet anlaşıldığı gibi, yunan mitolojisinde yer alan Perseus ve Medusa'nın efsanesini anlatır. Heykeltıraş Cellini'yi başka bir yayında uzun uzun ele almak istiyorum çünkü buna değer bir hikayesi var. 

7) Monumental Head



  Anıtsal kafa heykeli 1960 yılında Alberto Giacometti tarafından yapılan bronz heykeldir. ABD'de bulunan Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi'nde kurulmuştur. Kabaca modellenmiş, uzatılmış boyunlu bir kafayı tasvir eder. 



8)Ugolino ve Oğulları



Jean-Baptiste Carpeaux'un hayat verdiği bu heykelde, hüzün, ızdırap ve acı ön plana çıkmaktadır. Ugolino ve Oğulları hikayesi oldukça üzüntü doludur. İlahi Komedya'nın Cehennem'inde, 33. Kantoda kendini anlatan Ugolino'nun acı hikayesi.. Hikayeden kısaca bahsetmek gerekirse; Gualandi kulesine hapsedilen, açlığa ve ölüme mahkum edilen Ugolino, iki çocuğu ve iki torunu ele alınır. Ugolino'nun oğulları açlıktan ölür ve Ugolino'nun açlık kriziyle oğullarını yemesiyle hikaye son bulur. 



9) The kiss 


    1882 tarihli heykel, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin tarafından yapılmıştır. Rodin bu eserini, Dante'nin İlahi Komedya'sında geçen yasak bir aşktan ilham alarak yapmıştır. The kiss heykeli, sanat tarihinde romantik aşkın sembolü olmuş en ünlü eserlerinden biridir. 1918 yılından itibaren Rodin Müzesi'nde sergilenmektedir. 




10) Discobolus 


'Disk atan adam'. Miron tarafından M.Ö 450 yılında yapılmış olan heykel, Klasik dönemin başlangıcında Yunanistan'da tamamlanmıştır. Genç Yunan bir atletin disk atarken tasvir edilmesiyle yapılan bu heykelin orjinali kaybolmuştur. Roma'da çok sayıda kopyası bulunur. 









Dikkatinizi çekebilecek diğer konular:

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salvador Dali