Yağlı Boya Tekniği Nedir? Nasıl Kullanılır?

"Sanat var olmasaydı,gerçeğin kabalığı dünyayı katlanılmaz kılardı. "

- George Bernard Shaw

Yağlı Boya Resim Tekniği


   Hemen hemen her yüzeye uygulanabilen, yülsek örtücülüğü sayesinde altında hangi boya olursa olsun tutunabilen, çalışmanın her aşamasında düzenlemelere imkan veren, resim sanatında oldukça sık kullanılan bir resim tekniğidir. 

     Yağlı Boya nelerden oluşur? 


      Yağlı boya, bağlayıcılar( keten yağı, haşhaş yağı, balmumu, reçine), pigment, yağ ve terebentinden oluşur. 
      

      Yağlı boya tekniğinde kullanılan malzeler nelerdir? 

  • Tuval
  • Şövale
  • Fırça
  • Yağlı boya
  • Yağlı boya çantası
  • Palet
  • Terebentin
  • Vernik
  • Resim yağı


Yağlı Boyanın Tarihi

    Yüzlerce sanatçı çok eski dönemlerden günümüze kadar yağlı boya resim tekniğini tercih etmektedir. Başlangıcı 15.yüzyıla kadar uzanmaktadır. 
    Yağlı boyayı ilk kullananlardan birisi Jan Van Eyck'tir. Saray ressamlığı yaptığı sıralarda çatlayan boyaları değerlendirmek üzere yağlı boyayı bulmuş ve mükemmel kullanmıştır. Aslında yağlı boyanın Eyck'ten önce bulunduğu da söylenmektedir. 
    Eyck'in dışında, tanıdığımız ünlü isimlerden Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Osman Hamdi Bey ve bu isimler dışında bir çok ressam da yağlı boya resim tekniğini kullanmışlardır. 



Nasıl Yağlı Boya Yapabilirim? Nereden başlamalıyım? 


     Tabiki her konuda olduğu gibi bol pratik, bol tekrar ve bol bol sabır gerekiyor. Birçok boyama tekniğe göre daha zor gibi görünse de doğru adımları ve kuralları öğrenerek zamanla kendinizi geliştirebilirsiniz. Ve ilk kural => KENDİNE İNAN! :) 

     Kendimizi motive ettikten sonra kullanılan malzemeleri edinip tanımanız pratik yapmanıza olanak sağlayacak. İşin teorik kısmını güzelce kavradıktan sonra pratiğe dökmek daha kolay olacaktır. İmpasto tekniği, astar atma, birinci katman, ikinci katman, eskitme tekniği gibi birçok farklı yönü olan yağlı boyada hiçbir adımı kaçırmamaya özen göstermek gerekir. 
 
      Yeni başlıyorsanız katmanları ince ayarlamanız sizin için daha kolay olacaktır. Zira yağlı boya zor kuruyan bir boya türüdür ve katmanın kalınlığı arttıkça kuruma süresi de artmaktadır. Günler, haftalar hatta aylar bile sürebilir. Ayrıca katmanı ince tutmazsanız, üste gelecek diğer katman kururken alttaki ıslak kalabileceği için zamanla resimde çatlamalar görülebilir. 
      Bir diğer konu fırça seçimi. Yeni başlıyorsunuz ve olmazsa olmaz en önemli malzemelerin başında gelen fırça mutlaka dikkat etmeniz gereken bir unsur. Başlangıçta set olarak almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Birçok fırça çeşidi olduğunu hatırlatmakta fayda var. 
       Yağlı boya fırçaları; sentetik, tay kılı, domuz kılı, öküz kulağı kılı gibi bir çok çeşitte karşımıza çıkabilir. Burada önemli olan fiyatı ve cinsinden ziyade sizin kendinizi hangisinde rahat hissettiğinizi öğrenmeniz olacaktır. Bu da tabi ki deneme yanılma yoluyla mümkün olacak. Unutmayın fırçayı tutan sizin eliniz, elinizi yönlendirecek olanda sizin yeteneğiniz olacak. Çok pahalı fırçayla ağaç çizemeyende vardır ucuz fırçayla harikalar yaratanda... 



   Temel malzemeleri temin ettikten sonra yapmanız gereken şey bir kompozisyon hazırlamak ve bu kompozisyonu karakalemle tuvale işlemek. Bu kısım boyama işlemini kolaylaştıracaktır. Hatta tuvali karelere bölmek çiziminizi ve boyamanızı işinizi daha da kolaylaştıracak. 
    Çizimi tamamladıktan sonra kullanacağınız boyayı bir palet ya da cam üzerine alarak spatula veya fırça ile inceltici yardımıyla saydam hale getirmelisiniz ve uygulamalısınız. Boyaları fırçanızla karıştırabilirsiniz ama fırçalarınızı temiz kullanmaya özen göstermelisiniz. 
    Resminizi gölge de kurumaya bırakabilirsiniz. Kuruduktan sonra verniklemeniz resme zarar gelmemesi açısından önemlidir. 
     
     






Dikkatini çekebilecek diğer konular;

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salvador Dali

Tarih kokan 10 ünlü heykel