Dara Antik Kenti ve Harabeleri - MARDİN

    

          


      Güneydoğu'nun, mimari, tarihi, etnografik, arkeolojik ve görsel değerleri ile ön plana çıkan Mardin'de yer alan Dara Antik Kenti'ne kısa bir yolculuk yapalım...


      Doğu Roma İmparatorluğu'nun sınırlarını Sasaniler'den korumak üzere yapılmış  bir 'Garnizon Şehri' olan Dara Antik Kenti, Mardin'in Tur Abdin Dağları'nın  güney eteğinde bulunur. Mezopotamya' nın Efes'i olarak görülen Dara, Mardin'de görülmesi gerekilen gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir.



      Antik Kentin etrafı 4 km'lik surlarla çevrilidir. 2 adet kapısı vardır.(biri kuzey, diğeri güneyde) Ayrıca şehrin kalıntıları arasında; kilise, saray, zindan, taş yapıtlar, su bentleri, sarnıç, mağara evler, tophane, heykeller, agora, mozaikler bulunmaktadır. 

Dara Antik Kenti'nin Tarihi:

     Eski adı "Anastasiapolis" olan Dara Antik Kenti'nin tarihi oldukça eskilere dayanıyor. İmparator Anastasius'un girişimleriyle 505 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasaniler'e karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Mezopotamya'nın en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Alanda daha eski yerleşimlerin izlerinin bulunması, muhtemel bir yerleşim üzerine şekillendiği ihtimalini kuvvetlendirmektedir. 
    
      Bu antik kentte, Geç Roma ile Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yapılarını bir arada görmek mümkündür. Anastasius tarafından 5. yüzyılda sınır kapısı olarak takdim edilen kent, 100 yıl sonra Persler'in eline geçmiş,  7. yüzyılda Emeviler daha sonra Abbasiler ve 15. yüzyılda da Osmanlılar'ın hakimiyeti altına girmiştir. 
   
      Ayrıca dünyadaki ilk 'su barajının' yapıldığı yerdir. 




Turizmde Dara Antik Kenti'nin Yeri


       Hepimiz biliyoruz ki Türkiye'de tarih konusunda  ki zenginlikleriyle ön plana çıkan en önemli bölgelerimizden birisidir Güneydoğu Anadolu Bölgesi. İşte her sene yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Dara Antik Kenti de bu bölgemizde bulunmaktadır. Arkeolojik kazıların hala devam ettiği antik kent, ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmektedir. 
     
    👉  Ziyaret için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Ücret ödemeden keyifli bir gezi yapılacak yerler arasında bulunmaktadır. Haftanın 7 günü, sabah 09.30 ile akşam 18.30 saatleri arasında ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 



Nasıl Gidilir? 

     Mardin merkezine 30 km uzaklıktaki Oğuz Köyü'nde bulunmaktadır. Ulaşım için Mardin- Nusaybin karayolunu kullanabilirsiniz. Özel araç ile merkezden yaklaşık 25 km mesafede ulaşım sağlamak mümkün. 


Tarihi gezi severlerin mutlaka gezi planına eklemesi gereken yerlerden biri olan Dara Antik Kenti'ne umarım birgün yolunuz düşer. 

Bambaşka tarihlerde, bambaşka kentlerde görüşmek üzere.. :) 




Dikkatinizi çekebilecek diğer konular:


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salvador Dali

Tarih kokan 10 ünlü heykel