Dünya Üzerindeki 15 Önemli Gün ve Bayram!

       Her yıl farklı dönem ve günlerde, her ülkenin kendine özgü törenler, bayramlar, festivaller gerçekleştirdiğini biliyoruz. Bu özel günlerden 15 tanesini sizin için derledim. 

👇           👇               👇                👇           👇

1) AZİZ YUSUF GÜNÜ ( SAINT JOSEPH)

     Her yıl 19 Mart'ta Yusuf( Yeni Ahit) ve Meryem'in anısına kutlanır. Katolik Kiliselerinin oldukça önemli dini bayramlarında birisidir. İtalya, Malta, İspanya, Polonya, Filipinler, ABD, Kanada, İngiltere ülkelerinde kutlanmaktadır. Bazı ülkelerde babalar günü olarakta geçmektedir.




2)QIXI FESTİVALİ

    Çin mitolojisinde ki Sığırtmaç ve Dokumacı Kız'ın yıllık toplantısını kutlayan bir Çşn Festivali'dir. Çin takviminin yedinci ayının yedinci gününde gerçekleşmektedir. Festival, Sığırtmaç ve Dokumacı kızın romantik aşk efsanesine dayanmaktadır.



3)ŞÜKRAN GÜNÜ (THANKSGIVING)

      ABD ve Kanada'da hasada ve geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için kullanılan ulusal bir bayramdır. Kanada'da Ekim ayının ikinci pazartesi, ABD'de ise Kasım ayının dördüncü perşembesi kutlanmaktadır.




4)HEDİYELEŞME GÜNÜ ( BOXING DAY)

     Avusturya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Kanada'da kutlanan, aynı zamanda St. Stephen's Day olarak bilinen bir tatil günüdür. Her yıl 26 Aralık'ta kutlanmaktadır. Noelden bir sonraki gün hediyeler verilir. Aslında yoksullara hediye verilmek üzere ortaya çıkmış fakat günümüzde daha çok alışveriş tatili gibi kutlanmaktadır.



5)KURBAN BAYRAMI

       Müslümanlar tarafından Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın 10. gününden itibaren 4 gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Bayram namazının ardından, yoksullara dağıtmak amacıyla inek, keçi, koyun, manda, deve kurban etme töreni gerçekleştirilir.



6)PASKALYA BAYRAMI

     Tüm Hristiyanlar tarafından kutlanır. Dini ayinlerle birlikte, Kilise ziyareti, aile yemekleri, paskalya yumurtası avı, hediye verme gibi gelenekler gerçekleştirilir. 22 Mart ile 25 Nisan arasına denk gelen bir pazar günü kutlanır.




7)EJDERHA TEKNESİ FESTİVALİ

     Çin takviminin beşinci ayının beşinci gününde gerçekleştirilmektedir. Her yıl yaz gündönümünde gerçekleşen geleneksel Çin kökenli bir festivaldir.




8)RAMAZAN BAYRAMI

      Şeker Bayramı olarak da bilinir. İslam aleminde oruç tutma ayı olan Ramazan Ayı'nın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır.



9)BATAKARİ DAY 

      Gana da her ayın ilk Cuma günü işyerleri ve okullarda dahil olmak üzere her yerde ulusal giysi olan Batakari giyilmesiyle gerçekleştirilir. 4 Eylül 2015 tarihinden itibaren kutlanmaktadır.



10) JAPONYA KÜLTÜR GÜNÜ

      Japonya'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşfik etmek amacıyla, her yıl 3 Kasım'da kutlanan bir tatil günüdür. Festivallerde sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri, ödül törenleri gerçekleşmektedir.



11)ŞOVA GÜNÜ

      Japonya'da 1926-1989 yılları arasında saltanatı süren İmparator Hirohito'nun doğum gününün kutlandığı bir tatil günüdür. Her yıl 29 Nisan’da kutlanır.



12)CHUSEOK

      Büyük bir Kore Hasat Bayramı'dır. Chuseok ya da Hangawi olarak bilinir. Kuzey Kore'de ve Güney Kore'de üç günlük tatil olur. Dokunayda Ay takvimine göre 8. ayın 15. gününde kutlanır. Bu festivalde, Koreliler atalarının memleketlerini ziyaret eder, geleneksel yemeklerini paylaşırlar.




13)CINCO DE MAYO

       Meksika'da, 1862 yılında Fransız ordularına karşı kazanılan zaferin kutlandığı bayramdır. ABD ve Meksika'da her sene 5 Mayıs'ta kutlanmaktadır.



14)ŞEHİR GÜNÜ

      Rusya ve Bağımsız Devletler Birliği’ndeki neredeyse bütün büyük şehirlerin kendilerine ait özel günleridir. Çoğunlukla pazar günleri olmak üzere hafta sonları ayrılmıştır. Bu günlerde şenlikler, fuarlar, alaylar, geçit törenleri, yarışmalar, sokak performansları vs. düzenlenmektedir.



15)NEVRUZ BAYRAMI

    Dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan Nevruz bayramı, doğanın uyanışı, bahar bayramı olarak bilinmektedir. Nevruz İran ve Bahar takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Anadolu ve Orta Asya Türkleri'nde Göktürklerin Ergenekon çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Kürtler'de, Nevruz Bayramı'nın Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesine dayanığına inanılır. Zerdüştlük ve Bahailer için de kutsaldır ve tatil olarak kutlanır.







Dikkatinizi çekebilecek diğer konular:

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salvador Dali

Tarih kokan 10 ünlü heykel