Cumalıkızık Köyü - BURSA

 

    

     Bursa denilince Uludağ'dan sonra ilk akla gelen yerlerden birisidir Cumalıkızık. En azından benim için öyle. Yıllar önce bir tur ile gidip, tarihine, havasına, kahvaltısına hayran kaldığım, küçük tatlı ve 700 yıllık bir tarihi olan köy.. Muhteşem Cumalıkızık Köyü hakkında bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam ediniz lütfen.




    Cumalıkızık, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve halen yaşamaya devam eden beş kızın köyünden birisidir. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi' ne dahil edilmiş, 2014 yılında Bursa ile birlikte Dünya Mirası olarak tescillenmiştir. 

CUMALIKIZIK TARİHİ

         Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir miras olan Cumalıkızık, 700 yıllık bir tarihe sahiptir. Köyün kuruluşu 1300' lü yıllara dayanmakta. Oğuz Boylarından birisi olan Kızık Boyu, 13. yüzyıl başlarında Anadolu'ya yerleşmiştir. Zamanla Bursa içerisine yerleşmiş, Osmanlı Devleti'nin Dimboz Zaferi ardından Kızık köyleri kurulmaya başlanmıştır. Kızık köylerinden beş tanesi günümüze kadar ulaşmıştır. Bu köyler; Cumalıkızık, Hamamlıkızık, Derekızık, Fidyekızık ve Değirmenlikızık'tır. 



CUMALIKIZIK'TA NELER VAR? 

👉 Öncelikle köye taş döşemeli bir yoldan giriyorsunuz. Köy meydanında büyük bir çınar ağacı sizi karşılıyor. Bu çınar ağacı, tescili yapılmış bir anıt olarak yaşamını sürdürmekte. 

👉 Köyde tarihi gözler önüne seren rengarenk kerpiç evler bulunmakta. Bu evlerin arasındaki daracık sokaklar benim çok dikkatimi çekmişti. Dünyanın en dar sokağı olan 'Çınararalığı Sokağı', giderseniz mutlaka sizin de dikkatinizi çekecektir. 

👉 Sokakta hediyelik eşya ve yöresel lezzetler satan birçok yerli satıcı ve stand görmeniz mümkün. Gözleme yapan köylü kadınlar, yöresel eşyalarla yanınıza ve sevdiklerinize hediyeler sunmanızı sağlayan köyün sakinleri oldukça hoş sohbetli ve sıcak kanlı insanlar.

👉 2 kattan oluşan Cumalıkızık Köy Müzesi'de mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Bu müzeye giriş ücretsiz. Köy halkının kullandığı tarımsal aletler, günlük yaşam eşyaları gibi şeyler sergileniyor, köyün tarihi hakkında bilgiler edinmenizi sağlıyor. Müze, Tarihi Cumalıkızık Camii'si karşısında bulunuyor. 

👉 Tabi ki efsane kahvaltılarını listeye dahil etmemek olmaz. Biz sabahın erken saatlerinde gitmiştik ve bir konakta inanılmaz çeşitli, aşırı lezzetli bir serpme kahvaltı yapmıştık. Zaten neredeyse köyde ki bütün evler işletmeye dönüştürülmüş. Kahvaltı ya da yemek yemek isterseniz farklı seçenekleriniz olacaktır. 



NASIL GİDİLİR? 

      Eğer kendi aracınızla gidecekseniz, Yıldırım ilçesi Ankara Yolu caddesinde ilerliyorsunuz. Yol boyunca bulunan tabelaları takip etmeniz sizi köye ulaştıracaktır. Aracınız yoksa Bursa merkezden kalkan dolmuşlar 20 dakikada bir köye ulaşım sağlamaktadır. 


       Özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan Cumalıkızık Köyü, gezi severlerin mutlaka planına dahil etmesi gereken yerlerden birisi. Hem ruhunuzu dinlendirmek, hem tarihin dokusunu hissetmek, hem de kesinlikle keyifli vakit geçirmek isteyen herkese içtenlikle tavsiye edebilirim. 

Bambaşka tarihlerde, bambaşka yerlerde görüşmek dileğiyle... :) 









Dikkatinizi çekebilecek diğer konular:

Sagalassos Antik Kenti - BURDUR

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tarih kokan 10 ünlü heykel

Salvador Dali